maandag 10 februari 2020

In de rode stoel

Daar zit ze, helemaal opgevouwen in de rode stoel. Blik strak op de grond gericht, helemaal stil. Een bubbel van onmogelijkheid om haar heen. Ze hoort de woorden van haar therapeut, maar kan niet meer reageren. Het beeld schokt en als ze haar ogen dicht doet voelt het alsof ze in een achtbaan zit. Ze weet dat het een dun lijntje is om te lopen, ze kan er elk moment af vallen in het niets. Ogen open, proberen te luisteren en het contact met de omgeving te houden, dat is alles wat ze nog kan doen.

Zo stil als haar lijf is, zo druk is het in haar hoofd. Gedachten stuiteren rond, maar ze gaan te hard om te vangen. Ze trekt zich terug in een klein hoekje in haar hoofd, waar het nog een beetje veilig is. Ze weet dat het lastig is, haar therapeut zoekt naar een ingang om het contact te herstellen. De woorden komen nog maar half binnen en zijn een rots om zich aan vast te klampen. 

Ondertussen vraagt ze zich af waarom ze niks zegt. Ze kan toch praten? Waarom doet ze het dan niet? Wil ze misschien dat de therapeut zich zorgen maakt, moeite voor haar doet? Waarom zegt ze niks? In gedachten reageert ze op de vragen, maar de woorden bereiken nooit haar lippen. Ze probeert te ontsnappen uit haar gedachten, iets te verzinnen dat ze wel kan zeggen, anders dan al die dingen die door haar hoofd spoken, maar niet uitgesproken kunnen worden. 

Uiteindelijk vormen zich woorden in haar mond, met een schorre, zachte stem. Met die woorden vangt ze de gedachten die als stuiterballen door haar hoofd gaan. Ze klimt weer uit dat kleine hoekje in haar hoofd, waar ze veilig was, maar opgesloten zat. Terug naar de ruimte en de lucht. Langzaam komt ze weer in beweging, kan ze weer een beetje praten. Voorzichtig tast ze de gevangen gedachten af, beschouwt ze en draait ze om en om en om. Wat ze kan delen deelt ze, de rest bergt ze zorgvuldig op in een hoekje van haar brein. Misschien voor de volgende keer. 

Haar lijf ontspant, het beeld staat weer stil, ze is er weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten